1. Seran beneficiaris d’aquestes ajudes els titulars d’explotacions apícoles, ja siguen persones físiques o jurídiques, que complisquen les condicions següents:

  • a) Estar realitzant l’activitat apícola des d’abans de l’1 de gener de l’any de presentació de la sol·licitud, a excepció d’aquells titulars que hagen adquirit aquesta titularitat davant de la defunció, jubilació o incapacitat laboral del titular, sempre que el nou titular adquirisca la titularitat per successió, jubilació o incapacitat laboral de l’anterior i en siga parent, com a màxim, en quart grau. Així mateix, s’exceptuen dels requisits els supòsits de força major.
     
  • b) Demostrar la seua activitat mitjançant la presentació de factures de venda de mel o de productes apícoles (cera, pol·len, eixams), equivalents a la producció de 12 kg de mel per rusc, per un import d’acord amb la producció mitjana del nombre de ruscos registrats (12 kg/rusc). En aquells casos en què no arribe al mínim establit, es tindrà en compte la mitjana dels últims tres anys. El preu de referència serà la mitjana anual dels preus setmanals publicats de l’Observatori de Preus Agroalimentaris de la Generalitat Valenciana, la pàgina web del qual potconsultar-se en la seu electrònica de la Conselleria competent en matèria d’agricultura i ramaderia.
     
  • c) Realitzar almenys un tractament a l’any enfront de varroosi, d’acord amb el que estableix el Reial decret 608/2006, de 19 de maig, pel qual s’estableix i regula un programa nacional de lluita i control de les malalties de les abelles de la mel. I que estiga comunicat conforme al programa anual zoosanitari vigent que es publica en el Diari Oficial de la Generalita Valenciana.
     
  • d) Disposar duna assegurança de responsabilitat civil, que cobrisca almenys el nombre de ruscos declarat en REGA en data inici del termini de sol·licitud de l’ajuda.
     
  • e) Els beneficiaris hauran de complir les obligacions establides en els articles 13 i 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. També tindran accés a aquesta línia d’ajudes les agrupacions d’apicultors, sempre que compten amb personalitat jurídica com a grup i almenys el 75 % dels seus membres complisquen les condicions del paràgraf anterior. Aquest mínim es fixa en un 51 % per a les organitzacions professionals agràries. En tot cas, els potencials beneficiaris finals de les ajudes compliran les condicions exigides als titulars d’explotació apícola indicades en els paràgrafs a, c i d de l’apartat 1, d’aquest article. Les agrupacions d’apicultors estaran exemptes de la presentació de factures de venda de mel o productes apícoles o declaració d’IRPF, a l’efecte d’acreditar la seua activitat com a apicultor, però presentaran declaració jurada sobre la tinència de la pòlissa de l’assegurança en vigor per part dels seus socis, o còpia de la pòlissa en vigor de cada associat.

3. En el cas d’unitats econòmiques o de patrimoni separat que, tot i no tindre personalitat jurídica, puguen dur a terme els projectes que motiven la concessió de les subvencions previstes en aquesta ordre, haurà de fer-se constar en la sol·licitud els compromisos d’execució assumits per cada membre de l’agrupació, així com l’import de subvenció que s’aplicarà per cada un d’aquests que tinguen igualment la consideració de beneficiaris. Així mateix, haurà de nomenar-se un representant o apoderat únic de l’agrupació, amb poders suficients per a complir les obligacions que, com a beneficiari, corresponen a l’agrupació; tot això d’acord amb el que disposa el segon paràgraf de l’apartat 3 de l’article 11 de la Llei general de subvencions.

4. Els laboratoris de les agrupacions d’apicultors receptors indirectes d’aquestes ajudes hauran d’estar degudament reconeguts per l’òrgan competent de la Comunitat, tal com regula el Decret 62/2009, de 8 de maig, prèviament a la proposta d’autorització de pagament d’aquestes mesures.»