Vist que els vins de la Comunitat Valenciana estan experimentant en els últims anys un enorme creixement tant en volum d’exportació com en qualitat, cosa que situa el nostre territori com una de les zones productores més competitives del vi europeu. Tot això sense oblidar el seu enorme potencial com a instrument de foment del turisme local i de qualitat, vinculat a la protecció i conservació del medi, a la cultura i a les tradicions. Es convoca: 
 

Bases del concurs de vins (PROAVA) 2018:


PRIMERA- Organització i àmbit del concurs

El concurs estarà organitzat per Promoció Agroalimentària de Qualitat de la Comunitat Valenciana (PROAVA),

La participació en aquest concurs està oberta a tots els cellers els vins dels quals s'elaboren i embotellen a la Comunitat Valenciana.

Els cellers participants hauran d'estar inscrites en aquells registres que legalment li siguen exigibles d'acord amb la Legislació vigent de la Comunitat Valenciana.



SEGONA Inscripció en el tast

Els participants hauran de, per cada referència que participe en el concurs, remetre a la seu de PROAVA, C/ BAIXA nº 29 46003 València, tres botelles de 0.75 degudament etiquetades.

Les mostres aniran acompanyades de la Fitxa d'inscripció que figura com a annex.

L'admissió de mostres es tancarà 5 dies abans de la data de començament del concurs.

Aquelles mostres lliurades fora de termini podran ser arreplegades pel celler participant.



TERCERA Categories de vi.

Categoria 1: Vins blancs.
Vins blancs de l'anyada 2017, i vins d'altres anyades fermentats o envellits en fusta.

Categoria 2: Vins rosats.
Vins rosats de l'anyada 2017.

Categoria 3: Vins negres joves.
Vins negres de l'anyada 2017

Categoria 4: Vins negres
Negres amb fins a 3 mesos de barrica
Negres amb més de 3 mesos de barrica
Negres criança
Negres reserva
Gran reserva

Categoria 5:
Vins dolços: aquells vins en els quals tot l'alcohol i el sucre residuals provenen del propi raïm.
Vins de licor: elaborats per addició de destil·lats de vi o alcohol de vi a un vi base, a un most en fermentació o a la mescla de tots dos.

Categoria 6:
Vins aromatizats

Categoria 7: Vins espumosos i Caves
Mètode tradicional
Brut Nature.
Extra Brut.
Brut.
Extra sec.
Sec.
Semisec.
Dolç.

Mètode granvás
Mateixes subcategories que en el mètode tradicional

Uns altres:
Vins d'agulla.
Vins gasificats

Perquè es puga atorgar premi en una categoria hauran de participar en ella un mínim 10 vins
Per a l'avaluació dels vins per part del panell de tast s'emprarà la fitxa de tast de la OIV i les seues normes d'aplicació.



QUARTA Presidència i Adreça del Concurs

Com a president del concurs es designarà a una persona de reconegut prestigi en el sector vitivinícola de la Comunitat Valenciana i com a Director Tècnic al president de PROAVA.

El president i director tècnic del concurs seran els encarregats de nomenar el jurat.

El President i Director del concurs garantiran el compliment del present Reglament i vetlaran per perfecte desenvolupament del tast. A més controlaran que la recepció de les mostres i la seua organització a càrrec pels Tècnics de PROAVA es realitzen correctament.

Aixi mateix hauran de:

Vetlar perquè el tast és totalment cega i anònima i en cap moment, abans de la fallada del concurs, es conega la identitat dels vins.
Coordinar els treballs de desenvolupament del concurs, resolent qualsevol dubte que puga sorgir.
Coordinar el desenvolupament del tast.
Resoldre qualsevol assumpte no previst en les presents bases.
Per a la realització de les seues funcions podran auxiliar-se de les persones que consideren oportú, les quals no podran tenir relació, laboral ni familiar amb els cellers participants.



QUINTA Control de les mostres rebudes

Els tècnics de PROAVA:

Verificaran les mostres rebudes i les fitxes d'inscripció que els acompanyen, rebutjant les mostres que no s'ajusten al present reglament.
Registraran les mostres rebudes, assignant-li a cadascuna un codi.
Ordenaren les mostres de vins per categories d'acord al tercer punt d'aquest reglament.
Cuidaran que les mostres es conserven en les condicions de temperatura adequades fins a la celebració del tast.


SEXTA Jurat

El jurat estarà format per un mínim de deu membres, seleccionats pel President i Director d'entre els proposats per cadascun dels següents sectors i organitzacions:

Consells reguladors DOP’s: DOP Alacant, DOP Utiel-Requena i DOP València
La IGP Vins Terra de Castelló.
L'Associació Valenciana de Enólogos
CDT València
Premsa especialitzada
Associació Els Bodeguers/ Altres enotecas.
Representants de la Conselleria d'Agricultura a proposta del Director general competent en matèria de Qualitat Agroalimentària.
Professors d'Enologia de la UPV (Universitat Politècnica de València) a proposta del Departament de Tecnologia d'Aliments.
ASVASU (Associació Valenciana de Sumilleres) i FASCV (Federació d'associació de sumilleres de la Comunitat Valenciana)
Representant d'un dels cercles de enòfils de la Comunitat Valenciana.


SEPTIMA Processe de la cata
Temperatura de tast

Els vins es degustaran a les següents temperatures:

Vins Blancs i Rosats: entre 10 i 12ºC
Vins negres: entre 15 i 18 ºC
Vins de Licor, vins dolços i *espumosos: 8-10ºC


Dates de realització del tast
Les categories 1, 2, 3, 4, 5, 6 i 7, es realitzaran durant el mes de març i la decisió del jurat es publicarà a l'abril de 2018.
La categoria 8 es realitzarà en el mes de setembre i la decisió del jurat es publicarà en la segona quinzena del mes de setembre de 2018.

Ordre de presentació de les mostres

1º Vins blancs
2º Vins rosats
3º Vins negres joves
4º Vins negres (Es cataran primer els joves seguits dels de menor a major temps de permanència en barrica)
5º Vins dolços
6º Vins de licor
7º Vins aromatizats (Ordre de 31 de gener de 1978 per la qual es reglamenten els vins aromatizats i el biter-soda)
8º Vins Escumosos i Caves.

En cadascun dels grups seran catats primer els secs, després semi-secs i dolços. Es cataran abans els joves que els envellits i sempre en ordre creixent respecte a la seua graduació alcohòlica.

Els vins amb indicació de l'anyada en ordre decreixent d'any de collita. Els vins d'una mateixa collita per ordre creixent d'envelliment en fusta.

Tast preliminar
Es realitzarà un tast preliminar de tots els vins en les categories esmentades en aquestes bases. Passaran al tast final els deu vins millor valorats en cadascuna de les categories.
Durant les sessions de tast quedarà prohibit l'ús de telèfons mòbils.
Els membres del jurat hauran de conèixer aquestes normes i acatar-les íntegrament.

Tast final
Es cataran els 10 vins millor valorats en el tast preliminar.
Cada catador no podrà conèixer la puntuació que un altre membre concedisca a cada vi fins que no se sàpia la mitjana de puntuació atorgada al vi.

VUITENA Premis a concedir
Els premis per a cadascuna de les categories seran:

Diploma esment: medalla d'Or
Diploma esment: medalla de Plata
Diploma esment: medalla de Bronze
S'atorgarà, a més, el Gran Premi Proava per al vi millor valorat en totes les categories.
El jurat podrà atorgar esments d'honor per a aquells vins que no hagen sigut premiats.
La decisió del jurat serà inapel·lable.



NOVENA Publicitat dels premis
Els cellers que obtinguen qualsevol dels premis que s'atorguen podran fer publicitat dels mateixos, complint, si escau, amb la Legislació Vigent referent a l'etiquetatge de productes vitivinícola.



Per a més informació sobre els requisits, consulteu les bases en PROAVA.