El sector transport és el sector de més consum energètic de la Comunitat Valenciana i pràcticament la totalitat d’aquest consum prové del petroli. Per això, cal dur a terme polítiques actives d’estalvi i eficiència energètica en aquest sector que contribuïsquen a la reducció del seu consum i a la disminució de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle associades.

Una de les mesures que es potencia des de la Generalitat per a afrontar aquests problemes és l’impuls de la mobilitat elèctrica. A més, és una solució per a donar resposta als elevats nivells de contaminació atmosfèrica local que pateixen bona part de les aglomeracions urbanes, i també les poblacions pròximes a les grans infraestructures urbanes.

Respecte a la infraestructura de recàrrega es diferencien tres tipus: la recàrrega vinculada, que són aquells punts situats en llocs on el vehicle estaciona habitualment, amb potències de recàrrega baixes; la recàrrega semiràpida, amb potències mitjanes i un cost moderat que permet recarregar el vehicle per a allargar els recorreguts mitjans, situada principalment en establiments comercials, d’oci, sanitaris i en espais urbans, i, finalment, la recàrrega ràpida, una xarxa amb un elevat cost per la necessitat de garantir potències molt altes i permetre la simultaneïtat de recàrrega a diversos vehicles al mateix temps. Els tres tipus de recàrrega són necessaris per a avançar cap a una mobilitat més eficient, més neta i menys dependent del petroli.

Qui pot sol·licitar-ho?

  • Per a les estacions de recàrrega Tipus 1, podran ser beneficiàries d'aquestes ajudes les administracions públiques i els gestors de càrrega que es reconeguen segons la normativa vigent.
  • Per a les estacions de recàrrega Tipus 2 i Tipus 3, podran ser beneficiàries d'aquestes ajudes les administracions públiques i les empreses.

Quantia de l'ajuda / Procediment de pagament

El suport màxim per a aquesta actuació tindrà un límit del 40 % del cost subvencionable, i es podrà incrementar fins a 10 punts percentuals més en el cas de les ajudes concedides a xicotetes i mitjanes empreses o les activitats no econòmiques de les entitats i institucions sense ànim de lucre; i fins a 40 punts percentuals més per a les ajudes dirigides a les activitats no econòmiques que desenvolupen ajuntaments i entitats públiques. No obstant això, es consideraran els costos subvencionables màxims i límits d'ajuda per a la disposició de les estacions de recàrrega següents:

  • Tipologia Estació de recàrrega Elèctrica: Ràpida. Tipus 1 - Cost subvencionable màxim: 45.000 euros - Ajuda Màxima: 36.000 euros.
  • Tipologia Estació de recàrrega Elèctrica: Semi-ràpida. Tipus 2 - Cost subvencionable màxim: 15.000 euros - Ajuda Màxima: 12.000 euros.
  • Tipologia Estació de recàrrega Elèctrica: Privada. Tipus 3 - Cost subvencionable màxim: 4.000 euros - Ajuda Màxima: 3.200 euros.

Quan s'ha de sol·licitar?

El termini de presentació de sol·licituds s'iniciarà el 24 de gener de 2018 i finalitzarà el 8 de març de 2018.

Com sol·licitar-ho?

  • Presentació de la sol·licitud i documentació requerida.

 

  • Examinada la documentació aportada, si esta no reunix els requisits exigits es requerirà l'interessat perquè en un termini de 10 dies, esmene la falta o acompanye la documentació necessària amb indicació que si així no ho fa se li tindrà per desistit de la sol·licitud. 

 

  • Els requeriments a què es fa referència en aquest article, així com qualsevol altre que poguera realitzar l'IVACE i que resulten necessaris per a la resolució de l'expedient, s'efectuaran de manera telemàtica, sense perjudici del que estableix l'article 41 i següents de la Llei 39/2015. Els requeriments, les notificacions, les comunicacions o la documentació dels procediments emesos mitjançant firma electrònica avançada gaudiran de validesa i eficàcia, en els termes que preveu la Llei 39/2015.

 

  • Les notificacions que es realitzen per mitjans electrònics s'entendran efectuades o rebutjades en els termes que s'assenyalen en l'article 43 de la Llei 39/2015.

 

  • L'aportació de documents en contestació als requeriments a què s'ha fet referència, s'haurà de realitzar a través de Registre electrònic, accedint a l'adreça web: http://www.ivace.es

 

  • L'òrgan instructor del procediment de concessió d'ajudes serà l'Àrea d'Eficiència Energètica de l'IVACE.

 

  • Després dels actes d'instrucció i l'aplicació dels criteris de valoració realitzats per l'òrgan instructor, la preavaluació resultant serà sotmesa a una comissió d'avaluació.

 

  • De les reunions de la comissió s'elevarà l'acta -amb la proposta d'adjudicació en ella continguda- a la presidència de l'IVACE. 

 

  • Vista la proposta continguda en l'acta de la Comissió, el president de l'IVACE resoldrà sobre l'adjudicació de les ajudes, fixarà expressament la quantia, i incorporarà, si és el cas, les condicions i obligacions a què haja de subjectar-se la beneficiària de l'ajuda. 

 

  • La resolució motivada de concessió es notificarà de forma individualitzada a cada entitat interessada.
     
  • L'adjudicació de les ajudes es publicarà en la pàgina web de l'IVACE i, en compliment d'allò que s'ha establit en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, sobre publicitat de les subvencions concedides, en la Base de Dades Nacionals de Subvencions disponible en l'enllaç: http://www.pap.minhap.gob.es/bdnstrans/index.

Per a més informació sobre els tràmits i requisits, feu clic en: GVA.es