El Programa Campus Rural és una iniciativa desenvolupada pel Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en col·laboració amb el Ministeri d'Universitats i les Universitats Públiques Espanyoles (CRUE), que permetrà que els universitaris de qualsevol titulació oficial puguen dur a terme pràctiques acadèmiques, curriculars o extracurriculars, en municipis de zones rurals amb problemes de despoblació de menys de 5.000 habitants (llistat municipis elegibles Campus Rural) de qualsevol Comunitat Autònoma de l'estat espanyol, a través d'entitats les dependències de les quals estiguen situades en les zones objecte de la iniciativa, ja es tracte d'ajuntaments, mancomunitats i altres organismes. També en associacions, Cambres de Comerç o fundacions sense ànim lucre i empreses legalment constituïdes.

El/la estudiant haurà de residir en esta zona durant el transcurs de la pràctica (o a 20 km de distància), coneixent-la en profunditat i convivint i col·laborant amb la seua gent, de manera que puguen veure-la com un lloc d'oportunitats per al desenvolupament del seu futur professional.

Objectiu: contribuir al reequilibri territorial incentivant l'arribada de capital humà als espais més despoblats per a dinamitzar el seu teixit productiu, social i institucional.

Obligacions per a entitats col·laboradores

Les entitats participants vetlaran pel normal desenvolupament de les pràctiques, garantint la possibilitat d'assistència a proves finals d'avaluació que es realitzen durant el període de realització de les pràctiques.

La persona tutora assignada per l'entitat participant farà un seguiment i avaluació efectius de les pràctiques, coordinant-se per a això amb el tutor/a de la universitat. A més, informarà la universitat de les possibles incidències sorgides i supervisaran, i si és el cas sol·licitaran, l'adequada disposició dels recursos de suport necessaris per a assegurar que l'estudiantat amb discapacitat realitze les seues pràctiques en condicions d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal. Finalment, expediran un certificat de finalització de les pràctiques.

Requisits per a entitats col·laboradores

  • Les entitats poden ser públiques o privades: administració local, institució, organisme o empresa legalment constituïts i assentats en municipis de menys de 5.000 habitants.
  • Les entitats poden presentar més d'una oferta, indicant els perfils requerits en cadascuna d'elles.
  • Duració de 3 mesos.
  • Període de pràctiques entre l'1 de juliol i el 30 de setembre del 2024.

Criteris de selecció D'entre les ofertes presentades, se seleccionaran al voltant de 20 ofertes per a les branques d'arquitectura i enginyeria, ciències i ciències de la salut, i altres 20 per a les branques d'arts i humanitats i ciències socials i jurídiques.

  • La selecció de les places oferides seguirà els següents criteris:
  • Que provinguen d'institucions privades.
  • Que la seua oferta plantege una solució residencial de residència per a l'alumne durant el període de la pràctica.
  • Que pràctiques es desenvolupen en una província diferent a aquella en la qual tinga la seua seu el campus acadèmic en el qual el/la estudiant estiga matriculat/a.
  • Les pràctiques del qual estiguen vinculades a accions contemplades en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, o en el Pla 130 Mesures enfront del Repte Demogràfic.
  • Les pràctiques del qual demostren un impuls de la digitalització en l'entorn local en el qual es desenvolupa (cap a l'administració, les empreses o la població).
  • Les pràctiques del qual tinguen en compte la perspectiva de gènere.
  • L'elecció de les entitats que finalment reben algun estudiant en pràctiques, d'entre les seleccionades per les universitats per a participar en el programa, vindrà determinada per l'orde de prelació establit per a l'assignació d'estudiants.

Elecció de l'estudiantat La universitat selecciona 20 estudiants, preferentment 10 estudiants de les branques d'Humanitats i Ciències Socials, i altres 10 de la branca de Ciències, Ciències de la Salut i Enginyeries 

Inscripció: Les persones interessades presentaran la seua sol·licitud a través d'una instància general habilitada en la seu electrònica de la Universitat de València: s'habilitarà pròximament.

Calendari

Data Activitat
18 de març al 30 d'abril de 2024 Inscripció entitats
13 de maig de 2024 Obertura del termini de sol·licitud de pràctiques per a l'estudiantat.
3 de juny de 2024 Tancament del termini de presentació de sol·licituds d'estudiants.
A partir del 10 de juny de 2024 Publicació d'estudiants amb la pràctica adjudicada i l'ajuda concedida vinculada a esta.
Entre l'1 juliol i 30 de setembre de 2024 Realització de les pràctiques.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> +Info